ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ 22-9-2021

Νέα | Ανακοινώσεις | 22/09/2021

Συντονιστική Επιτροπή: Αποφάσεις για την λειτουργία των δικαστηρίων, για την τροποποίηση του ΚΠολΔ, την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων δικαστικών υπαλλήλων και ενίσχυση πυροπλήκτων

 

Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε στις 17.9.2021, στη Θεσσαλονίκη, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ

 1. Η πλήρης λειτουργία των δικαστηρίων, με υγειονομική και δικονομική ασφάλεια, όπως, κατ’ επανάληψη, έχουμε επισημάνει, αποτελεί πρόταγμα για το δικηγορικό σώμα και απαραίτητη προϋπόθεση για τη διασφάλιση του δικαιώματος δικαστικής προστασίας των πολιτών, στα πλαίσια μίας δημοκρατικής και ευνομούμενης πολιτείας.
  Σήμερα, μετά από μία περίοδο αναστολής ή περιορισμένης λειτουργίας των Δικαστηρίων, λόγω της πανδημίας, επανέρχεται η κανονική λειτουργία των Δικαστηρίων σε όλες τις διαδικασίες. Το μεγάλο στοίχημα και ζητούμενο όλων μας, της Πολιτείας και των εμπλεκομένων στην απονομή της Δικαιοσύνης, είναι να διασφαλίσουμε και στη συνέχεια την διαρκή και απρόσκοπτη λειτουργία τους.
  Η αυστηρή τήρηση των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση.
  Η Συντονιστική Επιτροπή εύχεται σε όλους τους συναδέλφους καλή δικαστική χρονιά.

ΚΑΛΥΨΗ ΚΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

 1. Η Συντονιστική Επιτροπή έχει επισημάνει έγκαιρα τις ελλείψεις σε προσωπικό δικαστικών υπαλλήλων και σε υποδομές στα Δικαστήρια με αποτέλεσμα να παρατηρούνται δυσλειτουργίες, δικηγόροι και πολίτες να ταλαιπωρούνται και να καθυστερεί η διεκπεραίωση των υποθέσεών τους.
  Η Πολιτεία θα πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα το θέμα της πρόσληψης δικαστικών υπαλλήλων, με λυσιτελείς παρεμβάσεις, τη στιγμή μάλιστα, που βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία πρόωρης συνταξιοδότησης δικαστικών υπαλλήλων και αυξάνονται τραγικά οι κενές οργανικές θέσεις.

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΠολΔ

 1. Η Κυβέρνηση προωθεί την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, εμμένοντας σε αρχικές της θέσεις, που δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα και διαιωνίζουν ένα καθεστώς πολυνομίας, γραφειοκρατίας και ελλιπούς δικονομικής προστασίας των πολιτών και δη των πλέον αδύναμων και υπέρ των οικονομικά ισχυρών συσσωματώσεων.
  Η Κυβέρνηση εμμένει στη θεσμοθέτηση της πιλοτικής δίκης στις πολιτικές υποθέσεις, η οποία, όπως έχουμε επισημάνει, εξυπηρετεί τους οικονομικά ισχυρούς εις βάρος των οικονομικά αδύναμων, στο δε πεδίο εφαρμογής της, αναμένεται να υπαχθούν υποθέσεις συμφερόντων των Τραπεζών funds και εργαζομένων, την ώρα που οι καθυστερήσεις στην απονομή Δικαιοσύνης υποθέσεων χιλιάδων Ελλήνων πολιτών αυξάνονται ραγδαία και δεν αντιμετωπίζονται ούτε δικονομικά, ιδίως στις υποθέσεις της Τακτικής Διαδικασίας.
  Η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε να προτείνει στους Δικηγορικούς Συλλόγους, μετά τη θεσμοθέτηση της σχετικής διάταξης, να λάβουν αποφάσεις για την αποχή των μελών τους από όλες τις πιλοτικές δίκες. Παράλληλα, η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε να ζητήσει γνωμοδοτήσεις από ειδικούς σχετικά με την συνταγματικότητα των διατάξεων που αφορούν στην πιλοτική δίκη και να διερευνήσει τη δυνατότητα προσφυγής στη Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για το θέμα αυτό.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ

 1. Στο κάλεσμα της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος για στήριξη των πυρόπληκτων, ανταποκρίθηκαν συνάδελφοι, Δικηγορικοί Σύλλογοι, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, συνταξιούχοι δικηγόροι και τρίτοι, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί για το σκοπό αυτό ποσό των 57.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του ποσού που κατέθεσε η Ολομέλεια.
  Το άνω ποσό θα διανεμηθεί, σύμφωνα με την από 7.8.2021 απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής, στην αποκατάσταση των ζημιών κατοικιών πληγέντων συναδέλφων, στην ενίσχυση του εξοπλισμού της Πυροσβεστικής και Δασικής Υπηρεσίας, στην ανάγκη αναδασώσεων και στην αποκατάσταση των εν γένει υποδομών.
  Ευχαριστούμε ιδιαίτερα, έναν προς έναν, όλους όσους συνέβαλαν στην προσπάθεια αυτή.
  Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τους συναδέλφους, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στους νομούς Αττικής, Ευβοίας και Ηλείας να προσκομίσουν στη Συντονιστική Επιτροπή, δια του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου, μέχρι 10.10.2021, σχετικά αποδεικτικά στοιχεία για τις ζημιές τους, προκειμένου στη συνέχεια, η Συντονιστική Επιτροπή, να προχωρήσει σε ενίσχυσή τους, στα πλαίσια της προαναφερόμενης απόφασης.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη του μεγάλου Έλληνα Μίκη Θεοδωράκη.

Print Friendly, PDF & Email