Επιτροπές

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

H Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου συστάθηκε το Δεκέμβριο του 2011, με σκοπό τόσο την επισκόπηση σε επιστημονικό επίπεδο ζητημάτων που άπτονται της προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όσο και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας με την έγερση προβληματισμού και συζητήσεων για τη βέλτιστη προσέγγιση τους.

Οι κύριοι άξονες δράσης και προτεραιότητες της ΕΑΔ επικεντρώνονται σε ζητήματα που αφορούν:

1. Ενδοοικογενειακή βία
2. Προστασία ανηλίκων
3. Ζητήματα προσφύγων/δικαιούχων διεθνούς προστασίας
4. Ευάλωτες ομάδες
5. Ενδοσχολική βία
Τα μέσα δράσης και υλοποίησης των στόχων της επιτροπής είναι :

1. Ad hoc παρεμβάσεις
2. Δράσεις ενημέρωσης ευαισθητοποίησης κοινού
3. Επιστημονικές ημερίδες
4. Συνεργασία με τοπικούς και κρατικούς φορείς
Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΑΔ έχει διοργανώσει εκδηλώσεις και ημερίδες, συμμετέχει ενεργά στο πανελλαδικό Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, ενώ έχει συνεργαστεί τόσο με διεθνείς οργανισμούς και εθνικούς φορείς, όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ο Βοηθός Συνηγόρου του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, όσο και με σημαντικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στη Ρόδο.

Με πρωτοβουλία της ΕΑΔ o Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου, συμμετέχει από τις 20/12/2011 στο πρόγραμμα «Νομική Βοήθεια για Νέους» της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Αντικείμενο του προγράμματος είναι η δωρεάν νομική βοήθεια σε ανήλικους και κοινωνικά ευπαθείς ομάδες νέων η οποία καλύπτει την εκπροσώπησή τους τόσο εξωδικαστικά όσο και ενώπιον των δικαστηρίων. Τις υποθέσεις αναλαμβάνουν νέοι δικηγόροι έως 35 ετών οι οποίοι έχουν ενταχθεί με αίτησή τους στο πρόγραμμα.

Η ΕΑΔ παρέχει εθελοντική νομική υποστήριξη στις νεοσύστατες δομές της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ρόδου, τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας και το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών.

Τέλος, η ΕΑΔ έχει πραγματοποιήσει δράσεις με αντικείμενο την προσφορά σε δομές της τοπικής κοινωνίας οι οποίες στηρίζουν κοινωνικά ευπαθείς ομάδες.

Η ΕΑΔ έχει διοργανώσει μέχρι σήμερα τις εξής ημερίδες και δράσεις :

8 Μαρτίου 2012, Εκδήλωση ευαισθητοποίησης με θέμα «ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΒΙΑ», (Ομιλητές: Κωνσταντίνος Μπούτσικος, Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρόδου, Δάφνη Καπετανάκη, Βοηθός Προστασίας- Τομέας Προστασίας Προσφύγων, Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Χρυσούλα Μαυράκη – Κουτελιέρη, Σύμβουλος-Ψυχολόγος- Παιδαγωγός
12 Μαρτίου 2013, Ομιλία με θέμα «Όταν η βία πάει σχολείο, Μια συζήτηση για τον εκφοβισμό και το ρατσισμό στη σχολική κοινότητα». (Ομιλητές, Γιώργος Μόσχος, Βοηθός Συνηγόρου του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Κωστής Παπαιωάννου, Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου)
Απρίλιος 2014: 1ο διαγωνισμός κόμικς για μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Δωδεκανήσου, με αντικείμενο το σεβασμό στη διαφορετικότητα και την ανάδειξη της πολυπολιτισμικότητας στη σύγχρονη κοινωνία, και με θέμα: «ΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ: Μικρές ιστορίες διαφορετικών φίλων». Μέλη της κριτικής επιτροπής είναι ο διεθνούς φήμης Ροδίτης σκιτσογράφος κ. Βαγγέλης Παυλίδης και η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες στη Ρόδο, νομική σύμβουλος κ. Έλενα Γιαννίκη. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 9 σχολεία από τα Δωδεκάνησα και 25 μαθητές της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
20 Μαρτίου 2015, Συνδιοργάνωση με το 7ο Γυμνάσιο Ρόδου και τον Συμβουλευτικό Σταθμών Νέων Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου Ημερίδας αφιερωμένης στην ημέρα κατά των Φυλετικών Διακρίσεων με τίτλο : «Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι!»
27 Μαΐου 2015, Ανοικτή συζήτηση με θέμα : «Μεικτές μεταναστευτικές ροές στα Δωδεκάνησα. Το νομικό πλαίσιο, ο ρόλος των φορέων και της κοινωνίας των πολιτών», με εισηγητές τους : Βασίλειο Παπαδόπουλο, Γεν. Γραμματέα Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γεώργιο Τσαρμπόπουλο, Επικεφαλής του Γραφείου στην Ελλάδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Ελένη Πετράκη, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Ενημέρωσης Υπηρεσίας Ασύλου, Μαρία Βουτσίνου, Νομικός – ειδική επιστήμων στον Κύκλο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Συνηγόρου του Πολίτη και παρεμβάσεις των: Μαρίας Καμμά, Δήμαρχο Τήλου και Μαρία Κωνστάντζου, Εθελόντρια Αποκατάστασης Οικογενειακών Δεσμών της ICRC RFL Antenna.
8 Ιουνίου 2015, Εκδήλωση με το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με θέμα: «Διαδικτυακές Συμπεριφορές Υψηλού Κινδύνου» και Βασικοί ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Υποστράτηγος κ. Εμμανουήλ Σφακιανάκης, καθώς και εξειδικευμένοι αξιωματικοί.
14-17 Σεπτεμβρίου 2015, Συμμετοχή στο Βιωματικό Σεμινάριο «Κι αν ήσουν εσύ; Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους πρόσφυγες» το οποίο συνδιοργανώθηκε από το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.
25 Νοεμβρίου 2015, Συμμετοχή στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Ρόδου σε συνεργασία με εννέα τοπικούς φορείς για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών με την διάθεση έντυπου υλικού σχετικά με τα νόμιμα δικαιώματα των γυναικών σε περιπτώσεις οποιασδήποτε μορφής βίας.

Για την τρέχουσα χρονιά η ΕΑΔ έχει διοργανώσει διαγωνισμό παραγωγής τηλεοπτικής διαφήμισης (κοινωνικού μηνύματος) για μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Δωδεκανήσου με αντικείμενο τo ζήτημα της ευαισθητοποίησης της κοινωνίας και των τοπικών φορέων για το σεβασμό των δικαιωμάτων των Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες με έμφαση στο πρακτικό θέμα της προσβασιμότητας των Α.Μ.Ε.Α. στην πόλη, στο χωριό και στην ύπαιθρο με τίτλο «ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» με καταληκτική ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων την 31 Μαρτίου 2016

Hλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας της ΕΑΔ: dsrhumanrights@gmail.com

Print Friendly, PDF & Email