Ιστορία

Με την Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων της 10-2-1947 παρεχωρήθη στην Ελλάδα η Δωδεκάνησος σε αναγνώριση των υπέρ της Ελευθερίας αγώνων της Ελλάδος, στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, η οποία παρά την μακραίωνα περίοδο της κατοχής, παρέμεινε τμήμα με εθνική συνείδηση, αναπόσπαστο και αδιαίρετο τμήμα της Εθνικής Επικράτειας.
Με τον νόμο 510/1947 εισήχθη στα Δωδεκάνησα η Ελληνική Νομοθεσία και την 2-5-1949 διεξήχθησαν από την προσωρινή διοικούσα επιτροπή με πρόεδρο τον δικηγόρο Ρόδου Ιωάννη Γιαννάκη, η οποία είχε διοριστεί από το Συμβούλιο Εφετών, οι πρώτες αρχαιρεσίες από τις οποίες Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου αναδείχθηκε ο αείμνηστος Ιωάννης Τσαβαρής.
Από τότε αρχίζει η ενεργός δράση του Δ.Σ.Ρ. με διατελέσαντες έκτοτε Προέδρους τους:

  • Εμμανουήλ Παπαϊωάννου
  • Εμμανουήλ Κόκκινο
  • Ευθύμιο Μπόνη
  • Κων/νο Σαρρή
    και τους αείμνηστους
  • Αχιλλέα Κωνσταντινίδη
  • Γεώργιο Παντελίδη
  • Εμμανουήλ Πάππου

Κατά την διάρκεια των 55 χρόνων λειτουργίας του, έχει συμβάλει τα μέγιστα στην απονομή της Δικαιοσύνης, στην οργάνωση και λειτουργία των Δικαστηρίων και του Κτηματολογίου Ρόδου, είναι πάντα αρωγός του πολίτη του οποίου υπερασπίζεται με σθένος τα δικαιώματα και γενικότερα έχει σταθεί πάντα κοντά στον άνθρωπο και την κοινωνία γενικότερα της οποίας αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα.

Από τις τάξεις του έχουν αναδειχθεί νομικοί πανελλήνιου κύρους, Καθηγητές, Βουλευτές, Νομάρχες, Δήμαρχοι και γενικά πρόσωπα τα οποία τίμησαν, αλλά και έχουν τιμηθεί από την κοινωνία. Η συμβολή του Συλλόγου στην νομική επιστήμη συνεχίζεται με την έκδοση της Δωδεκανησιακής Νομολογίας, στον δε πολίτη, δημότη και γενικά τον άνθρωπο με την πολύπλευρη δραστηριότητα και συμμετοχή του στα κοινωνικά δρώμενα.

Η μεγαλύτερη ικανοποίηση μας είναι ότι στην προσπάθεια αυτή έχουμε την αναγνώριση όχι μόνο των συναδέλφων μας, αλλά και της κοινωνίας, έναντι της οποίας επιτελούμε όχι μόνο το έργο, αλλά και το καθήκον μας.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Ρ.
ΚΩΝ/ΝΟΣ Ι. ΣΑΡΡΗΣ

Print Friendly, PDF & Email