ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΣΡ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΟΔΟΥ

Αριθμ. Πρωτ.1022                                          Ρόδος 6  Νοεμβρίου  2023

 

Προς:

Τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Δημήτριο Καιρίδη

 Κοινοποίηση προς:

  • Τη Γενική Γραμματεία του κ. Πρωθυπουργού
  • Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Οικονόμου
  • Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Παππά
  • Τον κ. Εμμανουήλ Κόνσολα, Βουλευτή Δωδεκανήσου
  • Την κα. Μίκα Ιατρίδη, Βουλευτή Δωδεκανήσου
  • Τον κ. Βασίλειο Υψηλάντη, Βουλευτή Δωδεκανήσου
  • Τον κ. Γεώργιο Νικητιάδη, Βουλευτή Δωδεκανήσου
  • Τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γεώργιο Χατζημάρκο
  • Τον Δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνιο Καμπουράκη

ΘΕΜΑ:  Μεταφορά παράνομων μεταναστών και προσφύγων από τη Ρόδο σε υφιστάμενες δομές.

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε όλοι οι κάτοικοι της Ρόδου είναι μάρτυρες μιας τραγικής κατάστασης, που προκαλεί μόνο θλίψη και  απογοήτευση. Αναφερόμαστε  στο πλήθος των εκατοντάδων μεταναστών και προσφύγων  που έχουν κατακλύσει  το νησί μας, οι οποίοι έκθετοι,  απροστάτευτοι χωρίς καμία οργανωμένη περίθαλψη και φιλοξενία, βρίσκονται κυριολεκτικά στον δρόμο. Κοιμούνται στα πιο κεντρικά σημεία της πόλης μας,  σε δρόμους, πεζοδρόμια, πλατείες, πάρκα και κυριολεκτικά όπου βρουν, γύρω από τα κτίρια της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και των ΕΛΤΑ, ξαπλωμένοι πάνω σε χαρτόνια, βρώμικες κουβέρτες, νηστικοί, χωρίς να υπάρχουν  στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής, εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες. Βλέπουμε  μέσα σε χαρτόκουτα μικρά  παιδιά, αλλά ακόμη και μητέρες με βρέφη τα οποία θηλάζουν. Η εικόνα αυτών των εξαθλιωμένων  ανθρώπων δεν προσβάλλει μόνο την ανθρωπιά μας, αλλά και τον πολιτισμό μας ως χώρας και προξενεί  αλγεινή εντύπωση στους χιλιάδες επισκέπτες του νησιού μας.

Στο πλαίσιο  λοιπόν της αποστολής σας και της εφαρμογής της εθνικής πολιτικής για τη μετανάστευση σχετικά με την ταυτοποίηση και υποδοχή πολιτών τρίτων χωρών που εισέρχονται στη χώρα χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της εθνικής πολιτικής για τη χορήγηση ασύλου ή άλλων μορφών διεθνούς προστασίας και την παροχή προστασίας των αιτούντων και των ατόμων που διαπιστωμένα χρήζουν διεθνούς προστασίας και δικαιούχων ανθρωπιστικού καθεστώτος, ζητούμε να προβείτε σε άμεσες υλικές πράξεις και ενέργειες, εκδίδοντας τις αναγκαίες αποφάσεις και ενεργοποιώντας πάραυτα τον κρατικό μηχανισμό προκειμένου οι δυστυχείς αυτοί άνθρωποι να μεταφερθούν άμεσα σε υφιστάμενες δομές, όπου υπάρχουν  αξιοπρεπή καταλύματα να λάβουν στέγη, τροφή, υγειονομική περίθαλψη  και ότι άλλο είναι αναγκαίο για την ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωση τους για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί μέχρι να ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες εκ του νόμου σχετικές διαδικασίες.

Επισημαίνουμε, ότι η διαβίωση αυτών των ανθρώπων κάτω από αυτές τις άθλιες συνθήκες για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εγκυμονεί πλείστους κινδύνους, που αφορούν όχι μόνο την δική τους υγεία και ασφάλεια, αλλά και των πολιτών της Ρόδου.

Ζητούμε την άμεση ανταπόκρισή σας στο αίτημά  μας με σαφείς εντολές και γρήγορες αποφάσεις απτόμενες της αρμοδιότητας και ευθύνης σας, προκειμένου να επιλυθεί το ακανθώδες αυτό ζήτημα.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

 

Βασίλειος Περίδης

Print Friendly, PDF & Email