ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΣΡ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΡΑΤΗΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΟΔΟΥ

ΨΗΦΙΣΜΑ

Εξ αφορμής ανάρμοστης συμπεριφοράς προανακριτικού αστυνομικού υπαλλήλου προς δικηγόρο ο οποίος ειδοποιήθηκε από συλληφθέντα και κρατούμενο στο Τμήμα  εντολέα του, το ΔΣ  του Δικηγορικού Συλλόγου συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση και αποφάσισε τα παρακάτω:

Καταδικάζει  την συμπεριφορά του αστυνομικού, ο οποίος με χειροπέδες ήθελε  να οδηγήσει  ενώπιον της Εισαγγελικής Αρχής  τον υπερασπιστή συνάδελφό μας για το διαπραχθέν «αδίκημα» ότι ως δικηγόρος θέλησε να διαπιστώσει προσωπικά την κατάσταση της επιβαρημένης υγείας του εντολέα του και να επικοινωνήσει μ΄ αυτόν.

Θεωρεί δε υποχρέωση να υπενθυμίσει στους επιλήσμονες ότι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία «ο δικηγόρος είναι δημόσιος λειτουργός, είναι συλλειτουργός της δικαιοσύνης και η θέση του είναι θεμελιώδης, ισότιμη, ανεξάρτητη και αναγκαία για  την απονομή της. Υπερασπίζεται το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή  Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τα Πρόσθετα Πρωτόκολλα αυτής, το Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου  της Ευρωπαϊκής Ένωσης … και δεν ακολουθείται για τον Δικηγόρο η αυτόφωρη διαδικασία…».

Επισημαίνει στους αρμόδιους και υπεύθυνους για την ομαλή λειτουργία των Υπηρεσιών των οποίων προΐστανται ότι θα πρέπει να ληφθούν τα δέοντα προς τούτο μέτρα, προς αποφυγήν επαναλήψεων συμπεριφορών οι οποίες δεν συνάδουν με την φύση και την αποστολή της Υπηρεσίας τους.

Το παρόν ψήφισμα να κοινοποιηθεί προς τους αξιότιμους κ.κ. Εισαγγελέα Εφετών Δωδεκανήσου, Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου και Αστυνομικό Διευθυντή Δωδεκανήσου.

Ρόδος 15 Σεπτεμβρίου 2017

Για τον Δικηγορικό Σύλλογο Ρόδου

Ο Πρόεδρος                                           ο Γ. Γραμματέας

 

Κωνσταντίνος Σαρρής                            Βασίλειος Καταβενάκης

Print Friendly, PDF & Email