Απόφαση Ολομέλειας 5/2/2021 για καταβολή χορηγήματος 400€

Απόφαση Ολομέλειας για την ΚΥΑ που αφορά στην καταβολή χορηγήματος 400 ευρώ

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε έκτακτα στις 5.2.2021, μέσω τηλεδιάσκεψης, εξέδωσε, με αφορμή τη δημοσίευση, της ΚΥΑ για την καταβολή χορηγήματος από τον ειδικό λογαριασμό ΟΑΕΔ του ν. 3986/2011, την ακόλουθη ανακοίνωση :

Η Κυβέρνηση με ιδιαίτερη καθυστέρηση προχώρησε στην έκδοση της προβλεπόμενης ΚΥΑ για την καταβολή χορηγήματος στους επιστήμονες από τον ειδικό λογαριασμό ΟΑΕΔ του ν. 3986/2011. Η Ολομέλεια εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή της για τις σχετικές αποφάσεις της Κυβέρνησης ως προς το ύψος του διατιθέμενου ποσού, που ανέρχεται μόλις στο ποσό των 40 εκατομμυρίων ευρώ, τόσο για τους δικαιούχους ασφαλισμένους του τ. ΕΤΑΑ, όσο και για τους οικονομολόγους και γεωτεχνικούς, σε αντίθεση με τις αρχικές δεσμεύσεις της για διάθεση μεγαλύτερου ποσού, στην πρόβλεψη για μείωση κατά 20% του κύκλου εργασιών μεταξύ των περιόδων αναφοράς 2019 και 2020 όσων έχουν πραγματοποιήσει έναρξη ατομικής δραστηριότητας μέχρι 31.12.2016 καθώς και στη λήψη υπόψη, ως κριτηρίου, του οικογενειακού εισοδήματος, το οποίο, σημειωτέον, ουδέποτε μέχρι σήμερα έχει ληφθεί σε οποιασδήποτε μορφής οικονομική ενίσχυση, προς οποιοδήποτε κλάδο, λόγω της πανδημίας.

Η Ολομέλεια εμμένει στην κοινή θέση όλων των επιστημονικών φορέων που έχουν προτείνει ότι το χορήγημα πρέπει να το λάβουν όλοι οι δικαιούχοι που το έχουν πραγματική ανάγκη, ανεξάρτητα ασφαλιστικής ενημερότητας ή ικανότητας, κατ’ αύξουσα σειρά ατομικού εισοδήματος, ξεκινώντας από τον πιο οικονομικά αδύναμο και μέχρι εξαντλήσεως του ποσού, το οποίο θα έπρεπε μόνο για τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ να ανέρχεται στα 50 εκατομμύρια από το σύνολο των 67 εκατομμυρίων του μέχρι σήμερα υπάρχοντος αποθεματικού, μη συμπεριλαμβανομένου του ποσού που δεν έχει αποδοθεί παρανόμως στον ΟΑΕΔ από τον ΕΦΚΑ.

Η Ολομέλεια αποφάσισε να κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου του ΕΦΚΑ σχετικά με την είσπραξη και απόδοση στον ειδικό λογαριασμό ΟΑΕΔ του ν. 3986/2011 των καταβαλλομένων από τους υπόχρεους επιστήμονες, μέσω ετήσιων εισφορών, ποσών, μετά την πλήρως προβληματική απάντηση που έδωσε η διοίκηση του ΕΦΚΑ στην αίτηση λογοδοσίας που της ζητήθηκε αρμοδίως.

Print Friendly, PDF & Email