ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΔΣΡ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΡΟΔΟΥ

21 Απριλίου 2015

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το ναυάγιο της Δευτέρας 20 Απριλίου 2015, μάρτυρες του οποίου έγιναν εκατοντάδες πολίτες , σε απόσταση ελάχιστων μέτρων από τις ακτές του νησιού της Ρόδου, συγκλονίζει την κοινωνία. Η δε τραγική  κατάληξη της απώλειας τριών ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και ενός παιδιού, δεν μπορεί να αφήνει αδιάφορο κανένα, όταν μάλιστα το σκάφος αυτό μετέφερε συνανθρώπους μας που αναζητούν μια νέα ζωή, ασφαλή και δίκαιη.

 

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου  χαιρετίζει την αλληλεγγύη και την έμπρακτη στήριξη που επέδειξαν οι κάτοικοι του νησιού μας, σπεύδοντας να σώσουν ζωές και να προσφέρουν μετά, ό,τι μπορούσαν. Χαιρετίζει επίσης το υπεράνθρωπο έργο των Λιμενικών Αρχών του νησιού μας.

 

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες των λιμενικών, αστυνομικών και τοπικών Αρχών, η Επιτροπή καταγγέλλει τα πολλαπλά σύνθετα ζητήματα που ανέδειξε η παντελής έλλειψη υποδομών πρώτης υποδοχής, καθώς και οι εξευτελιστικές συνθήκες  προσωρινής κράτησης των διασωθέντων. Ορισμένοι από αυτούς τους ανθρώπους άνδρες, γυναίκες και παιδιά, κρατήθηκαν προσωρινά επί δύο ημέρες στην εσωτερική αυλή του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου σε συνθήκες, οι οποίες προσβάλλουν κάθε ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

 

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου  θεωρεί ότι είναι επιτακτική η ανάγκη άμεσης εξεύρεσης ενός αξιοπρεπούς και κατάλληλου χώρου προσωρινής πρώτης υποδοχής στο νησί μας, ο οποίος θα παρέχει τις στοιχειώδεις υποδομές  στέγασης, σίτισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ανθρώπων αυτών.

Print Friendly, PDF & Email