Επιστολή Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου προς τους Βουλευτές Δωδεκανήσου

Προς

Αξιότιμους κυρίους Βουλευτές Δωδεκανήσου

 

Πλέον των δύο μηνών από το κλείσιμο των Δικαστηρίων, τα οποία δεν πρόκειται να επανέλθουν, στα πλαίσια της νέας κανονικότητας, σε πλήρη λειτουργία πριν τα  μέσα Ιουνίου, οι Δικηγόροι αποτελούμε  τον  μοναδικό κλάδο στην Ελλάδα της πανδημίας που δεν έχουμε άμεσα στηριχθεί οικονομικά από την Πολιτεία.  Και τούτο, παρά το γεγονός ότι έχουμε παύσει κάθε επαγγελματική μας δραστηριότητα, στερούμεθα κάθε εισοδήματος από την άσκηση του επαγγέλματός μας και μεγάλο μέρος συναδέλφων μας δεν δύναται να καλύψει βασικές βιοτικές ανάγκες τους.

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, ύψους 800 ευρώ, που εξαγγέλθηκε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ως μέτρο άμεσης οικονομικής στήριξης για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, που ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ, ουδέποτε μας καταβλήθηκε, ενώ καταβλήθηκε σε άλλους επαγγελματίες, χωρίς κανείς να μπορεί να αιτιολογήσει την δυσμενή αυτή μεταχείριση εις βάρος των δικηγόρων. Αλλά και η εξαγγελθείσα, πάλι  από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, αποζημίωση για τους επιστημονικούς κλάδους για το μήνα Μάιο, ύψους 800 ευρώ, δεν έχει μέχρι σήμερα υλοποιηθεί.

Οι δικηγόροι είναι από τους κλάδους εκείνους, που διαχρονικά έχουν στηρίξει την Πολιτεία και την κοινωνία, προασπιστές των δημοκρατικών ελευθεριών και  των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης.

Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι με την δυσμενή αυτή μεταχείριση, που μας επιφυλάσσει η Πολιτεία,  επιδιώκεται η στοχοποίηση και η απαξίωση του δικηγορικού  κλάδου. Η αξιοπρέπεια και η ανεξαρτησία των δικηγόρων, όπως και των δικαστών, αποτελούν εγγύηση μιας ορθής και αμερόληπτης Δικαιοσύνης, αναγκαίας προϋπόθεσης ενός Κράτους Δικαίου. Αντίθετα, η μη στήριξή τους  και η οικονομική τους εξαθλίωση δημιουργεί προβλήματα στην άσκηση του θεσμικού τους ρόλου, κινδύνους περί την απονομή της Δικαιοσύνης και  αποτελεί προσβολή για την ίδια την Πολιτεία που την ανέχεται.

Κατόπιν αυτών, παρακαλούμε να αναλάβετε πρωτοβουλία προκειμένου να θεσμοθετηθούν διατάξεις για την οικονομική ενίσχυση, κατά τρόπο ουσιαστικό, των δικηγόρων και δη με:

  1. Την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για το μήνα Μάιο, ύψους 800 ευρώ.
  2. Την απαλλαγή, άλλως,την μείωση στο χαμηλότερο  συντελεστή του ΦΠΑ στις δικαστηριακές υπηρεσίες και την  επέκταση της απαλλαγής από τον ΦΠΑ εισοδημάτων ελευθέρων επαγγελματιών από το ποσό των 10.000 ευρώ  στο ποσό των  25.000 ευρώ.
  3. Την ένταξη των όλων δικηγόρων στο καθεστώς της επιστρεπτέας προκαταβολής φόρου και όχι μόνο αυτών που απασχολούν τουλάχιστον ένα άτομο ως προσωπικό.
  4. Τη μη καταβολή, άλλως την αναλογική μείωση, του τέλους επιτηδεύματος για το έτος 2020.

Αναμένοντας τις πρωτοβουλίες σας

Ρόδος 27 Μαΐου 2020

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου

Βασίλειος Περίδης

Print Friendly, PDF & Email