ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΣΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΡΣΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΔΙΚΑΙΟΠΡΑΞΙΩΝ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΟΔΟΥ

Αριθμ. Πρωτ. 906                                Ρόδος 29 Σεπτεμβρίου 2023

 

  Προς τους κ.κ

– Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 15, 106 75 Αθήνα

– Υπουργό Ανάπτυξης, Νίκης 5-7, 101 80 Αθήνα

– Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Μεσογείων 227, 115 25 Αθήνα

– Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λεωφόρος Π. Κανελλοπούλου, 115 27 Αθήνα

– Υπουργό Εσωτερικών, Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 15, 10675 Αθήνα

– Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ακτή Βασιλειάδη, Δραπετσώνα

 

Κοινοποίηση:

– Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Πειραιάς, Ακτή Μιαούλη 83 & Μπότσαρη 2-8 Τ.Κ. 18538

-Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Πειραιάς, Ακτή Μιαούλη 83 & Μπότσαρη 2-8 Τ.Κ. 18538

– κ.κ. Βουλευτές του Νομού

– Εκπρόσωπο Συμβολαιογράφων Ρόδου, κ. Αριστέα Ηρακλείδου-Περίδου

 

Κύριοι Υπουργοί,

Όπως γνωρίζετε για την απόκτηση ακινήτων στις παραμεθόριες περιοχές, όπως στην περιοχή των Δωδεκανήσων, από αλλοδαπούς υπηκόους τρίτων χωρών μη ανηκόντων στη Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ληφθεί άδεια από την Επιτροπή Άρσης Απαγόρευσης Δικαιοπραξιών του άρθρου 26 του Ν.1892/1990.  Μάλιστα, πριν την λήψη της σχετικής άδειας απαγορεύεται κατά το νόμο ακόμα και η υπογραφή προσυμφώνου συμβολαίου και εκ του λόγου αυτού οι εν λόγω συναλλαγές παραμένουν σε εκκρεμότητα έως ότου εξετασθεί το εκάστοτε αίτημα από την επιτροπή αυτή.

Μετά την δημοσίευση στο ΦΕΚ 23088/Β/10-4-2023 Κοινής Υπουργικής Σας Απόφασης (ΚΥΑ) με αριθμό Φ.114/403507/Σ.2221, η οποία εκδόθηκε κατ´ εφαρμογήν του άρθρου 26 παρ.4 του Ν.1892/1990, η εν λόγω επιτροπή σταμάτησε να συνεδριάζει και να εξετάζει τα δεκάδες αιτήματα που εκκρεμούσαν ήδη έως τότε προς εξέταση ενώπιον της, με την δικαιολογία ότι αναμένεται να εκδοθεί κάποια διευκρινιστική εγκύκλιος. Η απόφαση αυτή της Επιτροπής είναι παράνομη και δεν έχει έρεισμα στο νόμο, δεδομένου ότι οφείλει κατ´ ελάχιστον να εξετάσει τα αιτήματα που έχουν κατατεθεί ενώπιον της πριν την έκδοση της ως άνω ΚΥΑ, η οποία δεν περιέχει μεταβατικές διατάξεις και συνεπώς δεν μπορεί να καταλαμβάνει η ισχύς της τις αιτήσεις που είχαν κατατεθεί προ της δημοσίευσης αυτής.

Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνουμε ότι στις διατάξεις των παρ. 2.γ) και 2.δ) του άρθρου 1 της ως άνω ΚΥΑ έχουν περιληφθεί ποσοτικά κριτήρια σχετικά με ποσόστωση στον αριθμό των εμπραγμάτων δικαιωμάτων και την έκταση των ακινήτων, τα οποία είναι αδύνατον να εφαρμοσθούν στην πράξη ελλείψει αντίστοιχων βάσεων δεδομένων και θα πρέπει  το συντομότερον να απαλειφθούν.

Η συνεχιζόμενη άρνηση της επιτροπής να συνεδριάσει και να εξετάσει τουλάχιστον τα αιτήματα πριν την δημοσίευση της ως άνω ΚΥΑ  έχει δημιουργήσει πλείστα προβλήματα στις συναλλαγές καθώς αναμένεται η θετική απόφαση της εν λόγω επιτροπής, ώστε να υπογραφούν συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων μεγάλης ή και μικρής αξίας και συνεπώς προκαλεί και τεράστια ζημία στο ίδιο το Κράτος αφού δεν εισπράττει τους αναλογούντες φόρους μεταβίβασης καθώς και κάθε άλλο παρεπόμενο τέλος και έμμεσους φόρος που συνδέεται με την πώληση ακινήτου ενώ την ίδια στιγμή οι συναλλασσόμενοι είναι εγκλωβισμένοι σε μία συμφωνία για την οποία δεν υπάρχει χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης.

Επομένως , σας ζητούμε να ενεργήσετε άμεσα ώστε να συνεδριάσει η Επιτροπή Άρσης Απαγόρευσης Δικαιοπραξιών του άρθρου 26 του Ν.1892/1990 και να εξετάσει κατ´ ελάχιστον τα αιτήματα που εκκρεμούν ενώπιον της και είχαν κατατεθεί πριν τη δημοσίευση της ΚΥΑ Φ.114/403507/Σ.2221 (ΦΕΚ 23088/Β/10-4-2023) και επίσης να ενεργήσετε για την απάλειψη των ποσοτικών κριτηρίων των παρ. 2.γ) και 2.δ) του άρθρου 1 της ως άνω ΚΥΑ, έως ότου υπάρξει αποτελεσματικός και άμεσος τρόπος ελέγχου αυτών των κριτηρίων από την Επιτροπή.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος                                       Η Γ.  Γραμματέας

Βασίλειος Περίδης                             Ανθούλα Καραολάνη

Print Friendly, PDF & Email