ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΣΡ ΓΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ POS ΣΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΡΟΔΟΥ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΟΔΟΥ

Αριθμ. Πρωτ. 174                               Ρόδος 17 Φεβρουαρίου 2023

   
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετ: Υπ΄αρ. πρωτ 155/10-01-2023 έγγραφο του Κτηματολoγίου Ρόδου

Προς:

  • κ. Υπουργό Δικαιοσύνης
  • κ. Γ.Γ. Υπουργείου Δικαιοσύνης
  • Δνση Οικονομικής Διαχείρισης Υπουργείου Οικονομικών

 

Κοινοποίηση προς

  • Κτηματολόγιο Ρόδου
  • κ.κ. Βουλευτές Δωδεκανήσου

 

 

Αξιότιμοι κύριοι,

Όπως γνωρίζετε, το Κτηματολόγιο της Ρόδου εισπράττει καθημερινά υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου μεγάλα χρηματικά ποσά, που αντιστοιχούν στα αναλογικά τέλη μεταγραφής των πράξεων που παραλαμβάνει προς μεταγραφή καθώς και στα πάγια τέλη, για την έκδοση πιστοποιητικών ιδιοκτησίας και φωτοτυπικών αντιγράφων σχεδιαγραμμάτων. Όλα αυτά τα ποσά εισπράττονται καθημερινά σε μετρητά από τρία άτυπα ταμεία που λειτουργούν εντός της Υπηρεσίας. Σημειωτέον ότι το έτος 2022 το Κτηματολόγιο της Ρόδου παρέλαβε προς διεκπεραίωση περί τις 12.000 αιτήσεις για την έκδοση πιστοποιητικών/σχεδιαγραμμάτων, ενώ οι εισερχόμενες προς καταχώρηση πράξεις  ανήλθαν στις 6.578.

Καθημερινά το ποσό που συγκεντρώνεται μεταφέρεται από υπάλληλο της Υπηρεσίας στην Τράπεζα προκειμένου να κατατεθεί στον τραπεζικό λογαριασμό που τηρείται με τεράστιο κίνδυνο, δεδομένου ότι η Υπηρεσία στεγάζεται εκτός του κέντρου της πόλης και σε απόσταση μεγαλύτερη από ένα χιλιόμετρο από το σημείο που βρίσκεται η πλησιέστερη τράπεζα. Επιπρόσθετα, δίπλα στο κτήριο του Κτηματολογίου Ρόδου στεγάζεται η Υπηρεσία του ΟΚΑΝΑ, γεγονός που αυξάνει την ανασφάλεια στην περιοχή, για συναλλασσόμενους, Δικηγόρους και Συμβολαιογράφους, οι οποίοι αναγκάζονται να μεταφέρουν σε μετρητά τα ποσά των τελών των προς μεταγραφήν πράξεων.

Εξάλλου, πλέον και με την καθιέρωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών,   θεωρούμε αδιανόητο να μην υπάρχει POS στο Κτηματολόγιο της Ρόδου, ενόψει του ότι πλέον διαθέτουν POS οι περισσότερες Δημόσιες Υπηρεσίες.

Συνεπώς, σας κάνουμε γνωστά όλα τα πιο πάνω και ζητούμε να πράξετε τα δέοντα για την κατά το δυνατόν συντομότερη τοποθέτηση τουλάχιστον τριών (3) POS στο Κτηματολόγιο της Ρόδου, κατά αποδοχή του αιτήματος της Υπηρεσίας που περιλαμβάνεται στο συνημμένο με αρ. πρωτ. 155/10-01-2023 έγγραφο του Κτηματολογίου Ρόδου.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος                                                Η Γ. Γραμματέας

Βασίλειος Περίδης                                      Ανθούλα Καραολάνη

Print Friendly, PDF & Email