Υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας Δήμου Ρόδου με Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου.

ΔΗΜΟΣ  ΡΟΔΟΥ

Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής & Υγείας

 

Ρόδος     22/11/ 2016

                                                                                                                                                                     δελτίο τύπου

Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων

 για την Παγκόσμια ημέρα Εξάλειψης

της βίας κατά των Γυναικών

Ο Δήμος Ρόδου σε συνεργασία με φορείς, όπως κάθε χρόνο έτσι και εφέτος, θα πραγματοποιήσει μια σειρά από δράσεις, προκειμένου να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει, τόσο την τοπική κοινωνία στα θέματα εξάλειψης της βίας κατά των Γυναικών, όσο και τους δημοτικούς υπαλλήλους του.

 

Την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου οι δράσεις θα ξεκινήσουν στις 10:00 το πρωί στην αίθουσα Εθιμοτυπίας του Δημαρχιακού Μεγάρου, όπου ο Δήμαρχος Ρόδου ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος θα υπογράψει Πρωτόκολλο Συνεργασίας με την πρόεδρο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου κα. Καλλιόπη Παπαπαύλου.  Σκοπός του Πρωτοκόλλου είναι η νομική συνδρομή των Δομών Υποστήριξης Γυναικών (Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης και Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών) στην υποστήριξη των γυναικών θυμάτων βίας σε επίπεδο πληροφόρησης,  ανταλλαγής απόψεων και ενημέρωσης των θυμάτων σχετικά με τις δυνατότητες δωρεάν δικαστικής συνδρομής που τους παρέχονται εκ του νόμου και μέσω των προγραμμάτων δωρεάν νομικής βοήθειας.

 

Στις 13:30 το μεσημέρι στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου η Επιτροπή «Αιγαίο 50:50, Ισόρροπη Συμμετοχή» με τον αναπληρωτή καθηγητή τον κ. Γουβιά Διονύση οργανώνεται προβολή βίντεο για την έμφυλη βία με εστίαση στη μετανάστρια γυναίκα και στη γυναίκα πρόσφυγα.

Τέλος, στις 19:30 το βράδυ στη νέα πτέρυγα του Νεστοριδείου Μελάθρου ο Συμβουλευτικός Σταθμός της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και οι Δομές Υποστήριξης Γυναικών της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Δήμου Ρόδου  θα περιπλανηθούν σε μια εξερευνητική διαδρομή στην κακοποίηση και τα κόμικς. Το Βιωματικό Εργαστήριο με θέμα: «Χτύπα! την Κακοποίηση γράφοντας Κόμικς» έχει ως στόχο την προσέγγιση της κακοποίησης μέσα από τα κόμικς. Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μυηθούν στις αφηγηματικές λειτουργίες των κόμικς, στις τεχνικές και τις συμβάσεις τους. Παράλληλα, θα πειραματιστούν δημιουργώντας μια απλή ιστορία σε κόμικς, με κεντρικό θέμα την Κακοποίηση σε όλες της τις μορφές: λεκτική-συναισθηματική, σωματική, σεξουαλική, παραμέληση. Υπεύθυνες του Εργαστηρίου είναι οι:  Ασημίνα Τσιμπιδάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Αιγαίου και η Μαριάννα Μίσιου, Δρ., Ειδική στη Θεωρία και Μελέτη των Κόμικς, Υποψήφια Μεταδιδάκτορας ΤΕΠΑΕΣ Πανεπιστημίου Αιγαίου, Διευθύντρια Γυμνασίου Σορωνής. Στους συμμετέχοντες θα χορηγηθεί Βεβαίωση συμμετοχής. Το βιωματικό εργαστήρι υποστηρίζουν ενεργά με τη συμμετοχή τους και την αρωγή τους οι: Τμήμα Παιδείας και Δια βίου Μάθησης του Δήμου Ρόδου, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης (Europe Direct Rhodes) ΑΝΔΩ ΑΕ  και το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ)

 

«Όλες οι  εκδηλώσεις μας είναι ανοιχτές για το κοινό και θα χαρούμε να έχουμε δίπλα μας άντρες και γυναίκες, γιατί η έμφυλη βία αφορά όλους» μας δήλωσε η κα. Άννα Ζωάννου, αντιδήμαρχος Προστασίας και Προαγωγής Υγείας, Κοινωνικής πολιτικής, Ισότητας δυο φύλων και Τρίτης ηλικίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά οργανώθηκε εκπαιδευτικό σεμινάριο για τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας και των Δομών Υποστήριξης Γυναικών (Κέντρο Συμβουλευτικής υποστήριξης Γυναικών και Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών) καθώς και υπαλλήλων κι άλλων διευθύνσεων του Δήμου Ρόδου από τις 16 έως 18 Νοεμβρίου από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης – Ινστιτούτο Επιμόρφωσης σε θέματα αντιμετώπισης της βίας σε βάρος των γυναικών. Οι αναπληρωτές καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου κα. Γκασούκα Μαρία και κ. Γουβιάς Διονύσης ανέπτυξαν τις πολιτικές ισότητας σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, την ενδοοικογενειακή βία, το φαινόμενο του trafficking καθώς και τους τρόπους στήριξης των θυμάτων βίας. «Στόχος μας ως Δημοτική Αρχή είναι να έχουμε ενημερωμένους και ευαισθητοποιημένους υπαλλήλους και αυτό μόνο μέσα από τη δια βίου μάθηση μπορεί να επιτευχθεί», συμπλήρωσε η κα. Άννα Ζωάννου.

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ 25-11-16

 

Print Friendly, PDF & Email