Χαιρετισμός για Διονυσίο Αρεοπαγίτη

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Γνωρίζετε ότι οι καιροί είναι δύσκολοι, όπως επίσης γνωρίζετε την κρισιμότητα της καταστάσεως στην οποία βρίσκεται η χώρα μας. Σήμερα είναι η γιορτή της Δικαιοσύνης, του προστάτη της Διονυσίου Αρεοπαγίτη και αντί να γιορτάζει η Δικαιοσύνη πραγματικά βάλλεται από παντού. Δεν μπορεί όμως να λειτουργήσει η Δημοκρατία με εξαθλιωμένους Δικαστές, το χειρότερο δε είναι ότι στην προσπάθεια να εξοικονομηθούν χρήματα προσπαθούν με τις περικοπές να τους μετατρέψουν σε δημοσίους υπαλλήλους.

Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη λειτουργία της Πολιτείας, Συνταγματικά κατοχυρωμένη, όμως τόσο η Νομοθετική όσο και η Εκτελεστική Εξουσία προσπαθούν ανεπιτυχώς να την καθυποτάξουν. Πολλές φορές ακούγεται από τις άλλες δύο εξουσίες του Πολιτεύματος ότι για την καθυστέρηση απονομής της Δικαιοσύνης φταίνε οι δικαστές πράγμα αναληθές αφού αντιμετωπίζουν τεράστιο όγκο υποθέσεων, αυτές τις μέρες δε ιδιαίτερα ακούγεται επίμονα από χείλη πολιτικών σχετικά με  τα ανύπαρκτα ή υπαρκτά σκάνδαλα, ότι η Δικαιοσύνη οφείλει να ξεκαθαρίσει σύντομα την υπόθεση, μερικοί δε τοποθετούν την οφειλόμενη απάντηση της εντός των ημερών.

Η Δικαιοσύνη όμως απονέμεται σύμφωνα με τους ορισμούς του Συντάγματος και των νόμων και δεν απονέμεται κατά την εκάστοτε επιθυμία του καθενός είτε ανήκει στην Νομοθετική είτε στην Εκτελεστική εξουσία. Ο Σύλλογος μας συμπαραστέκεται στον αγώνα των Δικαστών για τα λαμβανόμενα σε βάρος τους δυσβάστακτα οικονομικά μέτρα τα οποία οδηγούν στην οικονομική τους εξαθλίωση. Βεβαίως για τον αγώνα των Δικαστών ακούγεται ο αντίλογος ότι ο τρόπος με τον οποίο αυτός εκδηλώνεται αποτελεί αποχή μη επιτρεπόμενη από το Σύνταγμα, όμως η εκδοχή αυτή δεν μειώνει τον αγώνα τους, αφού η επιβίωση κυρίως των νέων δικαστών είναι με τα επιβαλλόμενα μέτρα εκ των πραγμάτων αδύνατη.

Η κρίση αυτή κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι έχει πλήξει και τον δικό μας κλάδο, αφού υπό το πρόσχημα της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων επιχειρήθηκε η κατάργηση του θεσμικού ρόλου του δικηγόρου στην απονομή της Δικαιοσύνης, ενώ δεν υπάρχει κανένα άλλο επάγγελμα που να είναι τόσο ανοιχτό όσο του Δικηγόρου. Πιστεύω όμως ότι το μείζον αυτό πρόβλημα δεν είναι σήμερα υπαρκτό, διότι διατηρήθηκε ο θεσμικός μας ρόλος στην απονομή της Δικαιοσύνης ως άμισθου δημοσίου λειτουργού. Είμαι αισιόδοξος ότι η κρίση γενικά θα περάσει και ότι ο δικηγόρος θα επαναποκτήσει την οντότητα γενικά που προσιδιάζει στον θεσμικό του ρόλο. Όμως θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι το σήμερα δεν θα είναι όμοιο με το χθες, όπως και το αύριο δεν θα είναι όμοιο με το σήμερα, αυτό όμως δεν μας εμποδίζει να είμαστε αισιόδοξοι και πάνω απ’όλα ενωμένοι διότι μόνο έτσι θα προσπεράσουμε  τις δυσκολίες και τα εμπόδια.

Ευχόμαστε ο προστάτης της Δικαιοσύνης Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης να είναι αρωγός και καθοδηγητής μας.

3/10/2017

Με τιμή

Κων/νος Σαρής

Print Friendly, PDF & Email