ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Επιτροπή Ανθρωπίνων                                                     Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων 

            Δικαιωμάτων Δικηγορικού                                                  & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής       

                   Συλλόγου Ρόδου                                                                        Υγείας  «ΔΙΟΔΟΣ»

 

Ρόδος 21.11.2016

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ανοιχτή διαδραστική εκδήλωση η οποία διοργανώθηκε από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου και το Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας «Δίοδος», το μεσημέρι της Παρασκευής 18 Νοεμβρίου 2016 στον πεζόδρομο Νικολάου Πλαστήρα, στην Πλατεία Κύπρου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για τα δικαιώματα του παιδιού, καθώς και η ανάδειξη των σημερινών συνθηκών, αξιοποιώντας την ενεργή συμμετοχή ενηλίκων και παιδιών.

Στο πλαίσιο της δράσης, μαθητές ψήφισαν αλλά και ζήτησαν απ’ όσους βρέθηκαν εκείνη στη στιγμή στην Πλατεία Κύπρου να ψηφίσουν, ποιο δικαίωμα του παιδιού θεωρούν ότι παραβιάζεται περισσότερο σήμερα. Παράλληλα διανεμήθηκε έντυπο υλικό με τα δικαιώματα του παιδιού σε κωδικοποιημένη μορφή.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τα μέλη της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τους προβληματισμούς τους γύρω από τα δικαιώματα που τους εξασφαλίζει η  Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού αλλά και την αναγκαιότητα του να διεκδικούν αυτά στην καθημερινότητά τους.

Στις 20 Νοεμβρίου 1989, η παγκόσμια κοινότητα δεσμεύτηκε να προστατεύσει τα δικαιώματα του Παιδιού, υιοθετώντας τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Από τότε, η ημέρα αυτή έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα των Παιδιών. Η συγκεκριμένη Σύμβαση είναι το πρώτο παγκόσμιο δεσμευτικό κείμενο για τα δικαιώματα που όλα τα παιδιά πρέπει να απολαμβάνουν και περιλαμβάνει στοιχειώδεις αρχές για την ευημερία, την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών στα διάφορα στάδια της εξέλιξής τους.

Η κωδικοποίηση των δικαιωμάτων όπως τέθηκε υπόψη εκείνων που κλήθηκαν να ψηφίσουν είχε ως εξής:

ΩΣ ΠΑΙΔΙ ΕΧΩ:

  1. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΜΑΙ ΣΕ ΙΣΗ ΒΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ
  2. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΧΩ ΟΝΟΜΑ, ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ & ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  3. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΖΩ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ & ΝΑ ΕΧΩ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ (ΣΠΙΤΙ, ΦΑΓΗΤΟ, ΝΕΡΟ, ΡΟΥΧΑ, ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ)
  4. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ, ΝΑ ΕΚΦΡΑΖΟΜΑΙ & ΝΑ ΛΕΩ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΑ
  5. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΜΟΥ ΖΩΗ
  6. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΩ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΙ ΓΙΑ ΟΣΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΓΥΡΩ ΜΟΥ
  7. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΥΓΙΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΩ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ & ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
  8. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΠΑΙΖΩ, ΝΑ ΕΧΩ ΦΙΛΟΥΣ, ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΩ ΒΙΒΛΙΑ & ΝΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΩ
  9. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΖΩ ΕΛΕΥΘΕΡΑ, ΝΑ ΜΗ ΔΟΥΛΕΥΩ, ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΚΕΙΜΑΙ ΣΕ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ Η ΣΕ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΕΙΔΟΥΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ Η ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ
  10. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΜΕ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΜΕ ΠΑΡΑΜΕΛΟΥΝ
  11. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΑΕΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΑΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΕ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΝ
  12. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΖΩ ΣΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΙΡΗΝΗΣ, ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΛΕΜΟΥ Η ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ

 

Με βάση όσα τα παιδιά και οι πολίτες επέλεξαν στην ιδιότυπη αυτή ψηφοφορία,  το δικαίωμα στην ελευθερία, η απαγόρευση της παιδικής εργασίας, των βασανιστηρίων και οποιασδήποτε άλλης μορφής εκμετάλλευσης, σωματικής και πνευματικής κακοποίησης, η υποχρέωση της πολιτείας να μεριμνά για την προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού και το δικαίωμα στην ειρήνη και την ασφάλεια είναι εκείνα που προσβάλλονται περισσότερο σήμερα.

Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η συμβολή των εκπαιδευτικών των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νησιού μας που συμμετείχαν στη δράση αυτή αλλά και των πολιτών που συνέβαλαν με την αθρόα συμμετοχή τους στην ψηφοφορία.

Print Friendly, PDF & Email